Late privépost leidt tot een serie verhalen over het falen van PostNL
Hoe de krant hielp een postcrisis op te lossen
Wat thuis bij PZC-verslaggever Sven Remijnsen begint met brieven die niet worden bezorgd, leidt tot een serie van 10 verhalen over een postcrisis in Zeeland. Het eindigt met een conclusie die zelfs de ervaren journalist verrast.

T
huis in Kloetinge, een dorp in de gemeente Goes, begin 2024. PZC-verslaggever Sven Remijnsen ziet in de PostNL-app dat er een flinke stapel brieven aan zit te komen. Virtueel dan, want de post wordt niet bezorgd. ,,Een stuk of 15 brieven, post van de huisarts, van het ziekenhuis, van school… Geen onbelangrijke dingen.’’
Remijnsen tipt de collega die Goes volgt. Bij navraag blijkt al snel dat bijna het hele dorp zucht onder de belabberde postbezorging. Verjaardagskaarten komen veel te laat aan, rekeningen ook, een rouwkaart vier dagen na de crematie… De reactie van PostNL? Die kan Remijnsen inmiddels dromen. Personeelstekort, vervelend en excuses.
Remijnsen heeft het gevoel dat er meer aan de hand is en roept lezers via PZC.nl op om ervaringen te delen. ,,Toen is het echt gaan lopen, tientallen reacties uit heel Zeeland. En niet omdat de tv-gids een dag te laat komt of zo. Nee, serieuze problemen. Mensen die een afspraak in het ziekenhuis missen. Of een uitvaart doordat de post te laat of helemaal niet komt.’’
Zo komt de verslaggever in contact met een uitvaartondernemer die al maanden kampt met rouwpost die niet aankomt. ,,Hij is toen zelf maar door Zeeland gaan rijden om de kaarten te bezorgen. Ik dacht: als een uitvaartondernemer zelf zijn post moet gaan rondbrengen, is dat wel een nieuw verhaal.’’
Als een uitvaartondernemer zelf zijn post moet gaan rondbrengen, is dat wel een nieuw verhaal
Remijnsen brengt dat verhaal (‘Postbezorging in Zeeland is een drama’) in februari, compleet met de reactie van PostNL: personeelstekort, vervelend, excuses. En er komt een groot verhaal over hoe de status van de postbode is veranderd; vroeger een gerespecteerde gast in de Zeeuwse wijken en dorpen, nu iemand die de schuld krijgt van de slechte bezorging.
Opnieuw komen er veel reacties los. Vanuit de Tweede Kamer worden aan de minister van Economische Zaken kritische vragen gesteld over de Zeeuwse postcrisis die de PZC blootlegt.
Ook de postbezorgers laten van zich horen. Zij balen van de slechte pers over hun werk. Remijnsen gaat met hen in gesprek, loopt rondes mee en ontdekt iets verrassends. De beroerde bezorging, volgens PostNL door personeelstekorten, blijkt een heel andere oorzaak te hebben.
In de zomer van 2023 introduceert het bedrijf nieuwe routes onder de noemer ‘logisch bezorgen’, ontwikkeld met behulp van kunstmatige intelligentie. Sindsdien is het volgens de bezorgers goed mis. Wijken zijn een stuk groter geworden en de routes onlogisch waardoor er veel tijd verloren gaat. Problemen die de bezorgers bij hun leidinggevenden melden, maar waar niets mee wordt gedaan. Totdat de PZC schrijft wat er aan de hand is.
Goed nieuws
Terugblikkend is Remijnsen vooral trots dat hij met zijn verhalen inzichtelijk heeft gemaakt waar postbezorgers mee kampen. ,,Door die mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt een stem te geven, is precies duidelijk geworden waar de schoen wringt. Dat was via de woordvoerders van PostNL nooit gelukt.’’
Vanuit de Tweede Kamer worden kritische vragen gesteld
Inmiddels gaat het met de postbezorging in Zeeland weer de goede kant op. Remijnsen laat een mail lezen die hij pas van een van de bezorgers uit zijn verhalen kreeg: ‘De directie van PostNL is naar Zeeland gekomen om naar ons te luisteren. Dat zou zonder de verhalen in de PZC niet zijn gebeurd. We mogen de routes weer meer naar eigen inzicht indelen en probleemwijken worden aangepakt. Het gaat nu een stuk beter dan begin dit jaar’.
Ronald van Geenen
Hoofdredacteur PZC

Snel nieuws kan ook té snel zijn
Net als andere, regionale nieuwsmedia, werkt de redactie van de PZC in verschillende snelheden. Aan de ene kant langzame, verdiepende journalistiek, aan de andere kant het snelle nieuws zoals 112-berichtgeving. Een dodelijk ongeval op de Brouwersdam leerde de redactie dat je ook té snel kunt zijn.
Een gruwelijk ongeval op de N57 tussen Scharendijke en Ouddorp. Een 38-jarige man komt om het leven op de Brouwersdam nadat hij frontaal op een tegenligger botst. Tijdens de rechtszaak eerder dit jaar blijkt dat die tegenligger achter het stuur in slaap was gevallen. Al snel na het ongeval komen op de online redactie van de PZC de eerste meldingen binnen. Verschillende 112-fotografen leveren beelden aan. Een klein uur na het ongeluk staat een eerste bericht met foto online.
Wat de redactie op dat moment niet weet, is dat de vrouw van het slachtoffer het nieuws over het ongeval in de PZC-app leest. Zij herkent de auto, maar ook de plek omdat haar man er iedere dag langsrijdt van en naar zijn werk. Voor haar is de optelsom het begin van een nachtmerrie. Voor de redactie vormen de berichtgeving over dit ongeval en het contact hierover met de nabestaanden het startpunt van een discussie over de snelheid van 112-nieuws. Sindsdien kijken we een stuk kritischer naar de timing en de beelden die we gebruiken.

Lezers van de toekomst
N
iks leukers dan jongeren op de redactievloer van de PZC, want dat zijn onze lezers van de toekomst. Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok en YouTube zijn het venster op de wereld voor jongeren. Vroeger zouden ze op die leeftijd de krant lezen of een abonnement nemen. Dat doet gen Z niet meer. De PZC moet creatief zijn om hen te bereiken. Elk jaar krijgen we aanvragen van scholieren die op snuffelstage willen of scholen die leerlingen willen laten ruiken aan de journalistiek. Ja!, zeggen we dan. We gaan op ‘beroepenspeeddates’ en geven gastlessen op scholen.

Bijvoorbeeld op de Sint Jozefschool in Vlissingen, waar we vertelden over feiten en meningen, de betrouwbaarheid van bronnen, fake news en de rol van nieuws. Goese kinderen van het project Petje af kwamen rondneuzen op het hoofdkantoor na een gastles over journalistiek.
Nieuws halen ze van Instagram, Snapchat of TikTok, zeggen ze. Maar gratis onafhankelijk nieuws bestaat niet. Influencers worden betaald om producten aan te prijzen. Wij journalisten krijgen een salaris en hoeven geen dealtjes te sluiten. Zolang mensen voor nieuws betalen, kunnen wij onafhankelijk zijn.

ADR Nieuwsmedia zit in de haarvaten van Nederland
Algemeen Dagblad en de zeven regionale titels van DPG Media vormen één groep: ADR Nieuwsmedia. Binnen deze grootste nieuwsorganisatie van Nederland wordt nauw samengewerkt. Hoe gebeurt dat?
We vragen het onze abonnees in Gelderland, Brabant, Twente of Zeeland elk jaar opnieuw, maar we kennen het antwoord: zij lezen onze sites, apps en kranten vooral vanwege het regionale nieuws. Dat geldt trouwens niet alleen voor lezers uit die genoemde streken. Ook de AD-lezers in en rond Den Haag, Utrecht of Rotterdam zetten ‘lokaal nieuws’ bovenaan hun lijstje van favoriete artikelen. Meteen daaronder staat vaak hun favoriete voetbalclub.
Het enorme belang dat abonnees stellen in nieuws uit hun eigen buurt deed kranten decennia geleden besluiten zich te concentreren op de beste regionale verslaggeving. Voor zaken als binnenlandse politiek, buitenland, economie, cultuur of topsport bundelden ze de krachten in gemeenschappelijke persdiensten. Zo ontstonden de Zuid-Oost Pers, de GPD en de Wegener Persdienst. Die laatste persdienst verdween toen DPG Media tien jaar geleden de regionale kranten van Wegener kocht. AD en de zeven regionale kranten werken sindsdien samen in ADR Nieuwsmedia.
Samenwerken
Een centrale redactie met 200 journalisten van het AD en de samenwerkende titels in de regio, verzorgt vanuit Rotterdam het (inter)nationale nieuws. Zodat De Gelderlander zich kan richten op de eigen provincie en de PZC zich alleen bezig hoeft te houden met Zeeland.
De stroom nieuws gaat niet alleen van Rotterdam naar de regio, maar ook omgekeerd. Als er in Eindhoven of Enschede iets groots gebeurt, delen het ED en Tubantia dit nieuws onmiddellijk met het AD en de andere regionale titels. Het maakt ADR, zeker buiten de Randstad, tot een van de snelste nieuwsorganisaties en zeker de meest wijdvertakte. Want ADR beschikt over ruim 800 journalisten en een netwerk van lokale correspondenten. ADR zit in de haarvaten van Nederland.
Leidt dit tot eenheidsworst? Allerminst. Het nieuws uit Oost-Nederland beheerst de homepage van de Stentor, dat uit de regio Breda de voorpagina van BN DeStem – en zo verder. De lay-out van ADR-kranten en -online-platforms komen overeen, de inhoud verschilt sterk, want elke titel maakt eigen, onafhankelijke keuzes. De eigenheid en uniciteit van de unieke regionale verslaggeving bepaalt immers het succes van een titel. Ruim 900.000 abonnees en bijna vijf miljoen online bezoekers zijn er dagelijks blij mee.










De regionale titels in Nederland
Ad Regio
de Stentor
Tubantia
De Gelderlander
Brabants Dagblad
Eindhovens Dagblad
BN DeStem
PZC
AD Landelijk
Kies jouw locatie

indebuurt.nl
Sinds een aantal jaren maakt ook indebuurt.nl onderdeel uit van ADR. Het gratis platform richt op alles wat een stad leuk maakt voor haar inwoners en is sterk gericht op het bieden van service. Zo geeft indebuurt.nl bezoekers informatie over nieuwe winkels, over uitgaan, activiteiten in de stad en bijzondere plekken. Inwoners worden uitgenodigd de redactie van tips te voorzien, of vrijblijvend teksten, foto’s of video’s aan te leveren. De makers van ‘indebuurt’ hebben de ambitie om gebruikers nauwer bij het stadsleven te betrekken.
indebuurt.nl is actief in 34 steden, vooral in plaatsen waar ook ADR-titels actief zijn. Artikelen van indebuurt.nl staan daarom ook op de sites en apps van de regionale titels van ADR en enkele malen per week in de gedrukte kranten. Per maand bezoeken ruim 2,5 miljoen mensen een van de secties. Daarmee staat ‘indebuurt’ in de top 10 van nieuwssites in Nederland.
Journalistiek & techniek
ADR-redacties maken gebruik van technische innovaties op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Het gebruik van spellingscorrectie is bijvoorbeeld al sinds jaar en dag ingeburgerd. Het is per definitie een journalist die bepaalt welk onderwerp wordt opgepakt en of wat er wordt gepubliceerd. AI wordt – nu nog experimenteel – gebruikt om teksten van bijvoorbeeld persberichten snel samen te vatten of tot een kort artikel te verwerken. Daarnaast kan AI ook suggesties doen voor spelling, grammatica, koppen en ideeën voor verhalen. De journalist bepaalt of suggesties worden overgenomen. We noemen deze werkwijze het mens-machine-mens-principe.
De redactie gebruikt automatisering het meest voor serviceberichten, zoals lokale weerberichten voor alle 342 gemeenten in Nederland. Als de verwachting is dat de temperatuur daalt van 2 naar -2, staat er een zin klaar die deze data-informatie vertaalt naar bijvoorbeeld ‘het gaat vriezen’ of ‘het kwik daalt onder nul’. De redactie vermeldt bij dit soort berichten dat ze automatisch zijn samengesteld. Automatisering kan ook worden gebruikt om op basis van data voor alle gemeenten in Nederland berichten te maken over bijvoorbeeld de afname van het gebruik van zonnepanelen of de toename van winkelleegstand. Het is een gespecialiseerde journalist die hiervoor data verzamelt en een basisbericht schrijft, eventueel aangevuld met andere bronnen. De techniek helpt ons om daar voor elke gemeente een eigen versie van te maken.
Cijfers
achter AD en de regionale titels
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Dagelijks bereik
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Betalende abonnees
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfer van abonnees
Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Journalisten in vaste dienst
Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Unieke artikelen per dag
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen
Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Aantal unieke video's
Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.
